BASiN ACiKLAMASi-YENi BiR SÖZLESME YOK! ECZANELER SÖZLESME YENiLiYOR

Ankara, 18 Subat 2010

BASiN ACiKLAMASi

YENi BiR SÖZLESME YOK! ECZANELER SÖZLESME YENiLiYOR

BilindiGi gibi Türk Eczacilari BirliGi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasinda 19.01.2009 tarihinde 3 yillik bir protokol imzalanmiS ve 16 Aralik 2009’da da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan BirliGimize noter araciliGiyla yapilan tebligat ile tek tarafli olarak fesih edilmiSti. Ancak DaniStay 10.Dairesinin 2009/16187 ve 2010/147 Esaslarina kayden aCilan davalarda aldiGi yürütmeyi durdurma kararlari ile fesih iSleminin yürürlüGü durdurulmuStu.

Yürütmeyi durdurma kararina uygun olarak halen yürürlükte olan protokol hükümlerine göre; her yil Subat ayi iCerisinde kurum ile eczaneler arasindaki sözleSmeler yenilenmek zorundadir. Aksi takdirde 1 Mart 2010 tarihinden itibaren SGK'lilarin eczanelerden ilaC alabilmeleri mümkün olamayacakti.

Bu hükme göre, 17.02.2010 tarihinde SGK BaSkanliGi tarafindan BirliGimize gönderilen yazi ile, mevcut protokol ve ilgili yasa hükümleri doGrultusunda Türk Eczacilari BirliGi tarafindan bastirilan tip sözleSmelerin eczaci odalarindan temin edilerek kuruma 01.03.2010 tarihine kadar iletmeleri gerektiGi belirtilmiStir.

BirliGimiz ile SGK arasinda yeni imzalanmiS bir Protokol mevcut deGildir. Yapilan iSlem; sadece 2009 yilinda imzalanmiS ve halen yürürlükte bulunan Protokol hükümleri CerCevesinde halkimizin eczanelerden eskiden olduGu gibi rahatCa ilaClarini alabilmelerini saGlamak iCin sözleSmelerin yenilenmesinden ibarettir.

SonuC olarak, sözleSme yenileme iSleminin yapilmasi DaniStay’in yürütmeyi durdurma kararinin gereGidir. Yoksa eczacilarimizin yaSadiGi sorunlarin Cözümüne yönelik herhangi bir adim atilmiS deGildir. Eczanelerin halen yaSadiklari sorunlar devam etmektedir. BirliGimizin eczacilarin sorunlarini Cözmeye yönelik yeni bir protokol imzalanmasi talebi halen mevcuttur. Bugüne kadar söylediGimiz gibi, yapilan tasarruflarla ilgili tedbir alinmazsa eczanelerin iCinde bulunduGu durum daha da kötüye gidecektir.

Basina ve kamuoyuna saygi ile duyurulur.

TüRK ECZACiLARi BiRLiGi
BASiN BüROSU