10.TÜRKiYE ECZACiLiK KONGRESi SONUC BiLDiRGESi

10.TüRKiYE ECZACiLiK KONGRESi

SONUC BiLDiRGESi

Ankara, 03.10.2010

10. Türkiye Eczacilik Kongresi, Türk Eczacilari BirliGi, Ankara Eczaci Odasi, Tüm Eczaci Kooperatifleri BirliGi ev sahipliGinde 30 Eylül-3 Ekim 2010 tarihleri arasinda “Gelecek” temasiyla Ankara’da yapildi.

Kongremize eczaciliGin tüm alanlarindan 1460 meslektaSimiz ve 600 eczacilik fakültesi öGrencisi katildi. Türk Eczacilari BirliGi Resmi iletiSim Kanali Farmainbox üzerinden ise 2000’den fazla eczaci kongremizin bazi oturumlarini canli yayinda izledi, konuSmacilara sorular sordu. SaGlik Bakani, CaliSma ve Sosyal Güvenlik Bakani, Dünya Eczacilik Federasyonu BaSkani, Avrupa BirliGi Eczacilik Grubu BaSkani gibi Cok sayida saygin konuGu da iCeren 217 konuSmacinin olduGu kongrede 20 bilimsel oturum, 8 panel ve 3 söyleSi gerCekleStirildi. Bu rakamlar, Türkiye’nin en yüksek katilimli bilimsel kongrelerinden birini, eczacilik alaninda ise kesinlikle en yüksek katilimli eczacilik kongresini gerCekleStirdiGimizi ifade ediyor. Türk Eczacilari BirliGi Basin Ödüllerinin ve bilimsel poster ödüllerinin de verildiGi Kongre’de, Türk Eczacilari BirliGi GenClik Komisyonu da bir ÖGrenci CaliStayi yaparak geleceklerini konuStu. Hastalarimizdan, saGlik otoritesine, ilaC Sirketlerinden daGitim kanallarina, biliSim teknologlarindan farmakogenomi uzmanlarina kadar saGlik alaninin tüm paydaSlari kongremize katilarak bilgi, birikim, deneyim ve taleplerini, gelecek projeksiyonlarini bizlerle paylaStilar.

MeslektaSlarimizin kongremize gösterdiGi bu yoGun ilgi, her Seyden önce kuSkusuz “Gelecek” temasina yöneliktir. Zira, saGlik ve özellikle eczacilik alaninda Cok CeSitli faktörlere baGli olarak yaSanan hizli dönüSüm ve bu dönüSümün nihai evresinin nasil olacaGi konusundaki belirsizlik, hastalar ve diGer saGlik CaliSanlari gibi, eczacilari da tedirgin etmeyi sürdürüyor. Özellikle son dönemde yaSanan büyük ilaC fiyat düSüSleri ile belirginleSen ekonomik sorunlar, mesleGimizin ve eczanelerimizin geleceGinden duyduGumuz kaygiyi arttiriyor. Bu nedenle, eczacinin gelirinin ilaC fiyatlarindan göreceli olarak baGimsizlaStirilmasinin eczanelerin yayginliGini korumak iCin acilen alinmasi gereken bir önlem olduGunu ve eczacilara, verdikleri ürün diSinda, sunduklari hizmetle oluSturduGu katma deGer iCin de bir meslek hakki verilmesi gerektiGini ifade ettik. Bu husus, Kongremizin akademisyenler, saGlik otoritesi, eczaciliGin tüm alanlarinda CaliSan meslektaSlarimiz tarafindan üzerinde tam olarak ortaklaSilan en önemli sonucu oldu.

DiGer yandan, ilaC Sirketlerinden sonra ilaC daGitim kanallarinin da Cokuluslu Sirketlere satilmasi ve ilaC pazarinda daGitim kanallarinin oligopol bir yapiya bürünmesi karSisinda, özgür eczaci sermayesi ile kurulan ekonomik dayaniSma örgütlerimiz eczaci kooperatiflerinin güClendirilmesinin ertelenemez, geCiStirilemez, hayati bir gereklilik olduGunun altini Cizdik. Kongremiz, bir kez daha tüm meslektaSlarimizi kooperatif Catisi altinda, tabandan örgütlenen demokratik bir ortamda buluSmaya, eczacilarin hak ve Cikarlarini ayni anda koruyan bu Cati altinda bir araya gelmeye davet ediyor.

Kongremizde ayrica, özellikle iletiSim alanindaki silikon devriminin etkilerinin geleceGimizi yönlendireceGi ile ilgili genel kabulün aksine, “karbon devriminin” yönlendirici gücüne dikkat Cektik. Dolayisiyla, ilaC ve eczacilik alaninda bir paradigma deGiSikliGi sayilabilecek “kiSiye özgü ilaC tedavisinin” önünü aCan farmakogenetiGin gelecekte eczacinin “hasta daniSmanliGi” rolünü güClendireceGini vurguladik. Hasta saGliGi, güvenliGi, mahremiyeti, hastanin aydinlatilmiS onaminin mesleGimizin birincil odaGi olmasinin getirdiGi sorumlulukla, eczanelerimizin bireysel hastalarin ihtiyaClarina daha uygun olarak donatilmasinin gerekliliGini ifade ettik.

Hekime gitme sikliGinin tüm dünya ölCeGinde arttiGi, alzheimer, demans gibi hastaliklarin yani sira kronik hastaliklarin, kalp-damar hastaliklarinin ve kanserin büyük bir hizla arttiGi, ama ayni zamanda insan ömrünün uzadiGi, insanliGin da yaSlandiGi bir dünyada yaSiyoruz. Artan saGlik harcamalari tüm dünyada hükümetlerin ilaC bütCelerini kismasi eGilimi ile beraber ortaya Cikiyor. Bir yandan saGlik alani hizla “finansallaStirilirken”, diGer yandan saGlik hizmetine duyulan ihtiyaC artiyor. Fakat ilaC harcamasi iCin ayrilan kaynak, akilci kullanilmiyor. “ilaC okur-yazarliGinin” daha yüksek olduGu geliSmiS ülkelerde dahi hastalarin yüzde 50’si ilaClarini akilci kullanmiyor. Bu noktada, ilaClarin akilci kullanimi, tedaviye uyum ve tedavi yönetimi konusunda kamu kaynaklarinin ve daha da ötesi insan saGliGinin korunmasi iCin, eczacilarin her zamankinden daha titiz bir CaliSmasina, ihtiyaC duyuluyor. Dünyada yeni kullanilmaya baSlayan hastalik izleme ve takip programlari, bu nedenle Türkiye’de de bir an önce hayata geCirilmeli, “kaliteli hasta bakimi” hizmetleri kavrami ve pratiGi yayginlaStirilmalidir. Sürekli meslek iCi eGitim eczacilarin gündelik hayatinin bir parCasi haline getirilmelidir.

Bunun yani sira Kongremizde en yetkili aGizlardan ifade edilen evde bakim hizmetlerinin geri ödeme kapsamina alinmasini, hastalarimizin saGlik hizmetlerine ulaSmasi bakimindan son derece olumlu bir geliSme olarak deGerlendiriyoruz. ilaC temini ve daniSmanliGi konusunda saGlik bakim ekibinin bir parCasi olan eczacilar ve eczaci örgütü, evde bakim alaninda üzerine düSen her türlü sorumluluGu layikiyla yerine getirecektir.

Buna ek olarak, CeSitlenen insani ihtiyaClar ve hem geleneksel, hem de modern eczane ürünlerine iliSkin artan talep karSisinda, eczacinin bu talebi karSilayabilmek, homeopatik, fitoterapötik, dermakozmetik, medikal gibi ürünlere sahip Cikabilmesi iCin, yasal düzenlemeler yaninda eczacinin eGitimi, alandaki eGitilmiS eleman ihtiyacinin karSilanmasi da büyük önem taSiyor.

Eczaci iSgücünün ve iSgücü ihtiyacinin planlanmasi, eczacilarin sektörel daGiliminin daha rasyonel bir biCimde yapilmasi gelecekte de eczacilik alanindaki temel sorunlardan bir tanesi olarak görünüyor. Eczacilik alaninda bir an önce istihdam planlamasi yapilmasi, fakülte ve eczane aCilmasinin sinirlandirilmasi ve diGer önlemlerle birlikte eczacilarin gerCek sorumlusu olduklari ilacin var olduGu her yerde istihdam edilmesi gerekiyor.

DiGer yandan, Kongremiz, saGliGin evrensel bir insan hakki olduGu gerCeGinden hareketle, saGlik CaliSanlarinin haklarinin korunmasinin “halk saGliGinin korunmasi” ile doGrudan bir iliSki iCinde olduGunun, bu bakimdan saGlik meslek örgütlerinin birlikte davranmasinin önemini vurguladi.

SonuC olarak, biz eczacilar 10. Türkiye Eczacilik Kongresi’nde geleceGe hazirlanmak iCin güClü ve zayif yanlarimizi ortaya serdik. Varolan manzarayi izleme lüksümüz olmadiGini, yapabileceGimiz en doGru Seyin mesleGimizi en iyi Sekilde yapmak olduGunu bir kez daha vurguladik.

Kongremiz, bilimsel bilgiye olan inancin, ahde vefanin, mesleki dayaniSmanin, örgütlenmenin, birarada durmanin, iletiSimin, birbirine olan saygi ve güvenin, hastalarimiza olan etik baGliliGimizin, geliSmelere aCik, geleceGe bakan, bir arada durdukCa da gelecekten korkmayan, geleceGe hazir olmak iCin sürekli üreten, düSünen, tartiSan bir örgüt örneGi olarak tarihte ve hafizalarimizda yerini aldi.

GeleceGe bakmak iCin tarih bilinci ve bilgisine sahip olmak gerekir. Bundan yaklaSik 1850 yil önce Galenos’un yaSadiGi Allianoi’de, bugün üstü kumla örtülenin sadece saGlik meslek örgütlerinin ortak mirasinin deGil, saGlik mesleklerine duyulmasi gereken sayginin da olduGunun altini Ciziyoruz.

Bizler, gelecek kuSaklara birakacaGimiz bu deGerli bilim hazinesini ve mesleGimizi güClendirmek iCin tüm gücümüzle CaliSmaya devam edeceGiz.

10. TüRKiYE ECZACiLiK KONGRESi

YüRüTME KURULU