SOSYAL GÜVENLiK KURUMU'NUN SAGLiK UYGULAMA TEBLiGi HAKKiNDA DUYURUSU

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan 31.08.2010 tarihinde SaGlik Uygulama TebliGi Hakkinda Duyuru (3) baSlikli bir duyuru yayinlanarak SaGlik Uygulama TebliGinin bazi maddelerinin uygulamasina aCiklik getirilmiStir:

SAGLiK UYGULAMA TEBLiGi HAKKiNDA DUYURU (3)

25.3.2010 tarih, 27532 Mükerrer sayili Resmi Gazetede yayimlanarak 01.04.2010 tarihinde yürürlüGe giren 2010 yili SaGlik Uygulama TebliGi ile bu TebliGde yapilan düzenlemelere iliSkin 3.6.2010 tarih, 27600 sayili ve 6.8.2010 tarih, 27664 sayili Resmi Gazetede yayimlanan TebliGlerin bazi maddelerinin uygulanmasinda aSaGida yer alan teknik ve detay bilgilerin aCiklanmasina gereksinim duyulmuStur.

1) SUT’un “6.2.38. Diyabet Tedavisinde ilaC Kullanim ilkeleri” baSlikli bölümü ile ilgili olarak;

ReCetede insan insülinlerinin tek baSina yazili olmasi durumunda, 6.2.38. maddenin (1) numarali fikrasi; insülinlerin rosiglitazon veya pioglitazon ile birlikte reCetelenmesi durumunda ise 6.2.38. maddenin (3) numarali fikrasi kapsaminda iSlem yapilacaktir.

2) SUT’un “6.2.12.B- Spesifik olmayan / gamma / polivalan immünglobulin (iVig) ler” baSlikli bölümünün (3) numarali fikrasi ile ilgili olarak; 9.6.2010 tarihinden 9.8.2010 tarihine kadar “Kronik inflamatuvar Demiyelizan Polinöropati (CiPD)” hastaliGinda yalnizca bu hastalik iCin endikasyonu bulunan ilacin/ilaClarin kullanilmasi, 9.8.2010 tarihinden sonra yürürlükte bulunan yeni düzenlemeye göre iSlem yapilmasi gerekmektedir.

3) Yürürlük tarihi 9.6.2010 olan 3.6.2010 tarih, 27600 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan TebliG ile Ek:2/C Listesinin 45. maddesinde;

“Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin; Oksibutinine yanit alinamayan yada tolere edemeyen hastalarda (üroloji, nöroloji, Cocuk saGliGi ve hastaliklari, kadin hastaliklari ve doGum, pediatrik cerrahi, FTR, geriatri uzman hekimlerince reCete edilir. Geriatri, üroloji veya nöroloji uzman hekimlerinin düzenlediGi uzman hekim raporuna dayanilarak tüm hekimlerce reCete edilir)” düzenlemesi yapilmiStir.
TebliG’in yürürlüGe girdiGi 9.6.2010 tarihinden önce, raporun düzenlendiGi tarihteki TebliG hükümlerine göre düzenlenmiS raporlarda “Oksibutinine yanit alinamama yada tolere edememe” koSulu aranmayacaktir.

Ayni maddede yürürlük tarihi 9.8.2010 olan, 6.8.2010 tarih 27664 sayili Resmi Gazetede yayimlanan TebliG ile yeni bir düzenleme yapilarak maddenin mevcut durumu; “Solifenasin, Tolterodine-L, Trospiyum, Darifenasin, Propiverin; Oksibutinine yanit alinamayan ya da tolere edemeyen hastalarda tüm uzman hekimler tarafindan, uzman hekimlerce düzenlenen rapora dayanilarak tüm hekimlerce reCete edilir.” Seklinde belirlenmiS olup, Oksibutinine yanit alinamadiGinin ya da tolere edilemediGinin hasta adina düzenlenecek saGlik raporunda veya reCetede belirtilmesi yeterli olacaktir.

4) “Majör Depresyon” tanisi; TebliG eki “Ek/2 Hasta Katilim Payindan Muaf ilaClar Listesi”nin “11.4.Anksiyete bozukluklari (panik bozukluk, sosyal fobi, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrasi stres bozukluGu, yaygin anksiyete bozukluGu, somatoform bozukluk, yeme bozukluklari, depresyon [unipolar, bipolar], distimik bozukluk)” baSlikli maddesinde yer alan “depresyon [unipolar, bipolar]” kapsaminda muaf olarak deGerlendirilecektir.
5) BilindiGi üzere Antiagregan ilaClar; Koroner Arter HastaliGi, Periferik ve serebral (serebrovasküler) damar hastaliklari, venöz yetmezlikler tanilarinda muaf olarak ödenmektedirler. Bu kapsamda TebliGin “6.2.15.A- Klopidogrel” baSlikli maddesinin (3) numarali fikrasinda; “anjiografik olarak belgelenmiS koroner arter hastaliGi, tikayici periferik arter hastaliGi veya serebral iskemik olay (iskemik inme)” Seklinde yer alan tanilar iCin medula sisteminden iCD-10 kodlarina göre düzenlenen rapor iCeriGinde bu tanilara iliSkin TebliGin ilgili maddesi gereGi aranmasi gereken detay bilgilerin (tikayici vb.) reCetelerde belirtilmesi yeterli olacaktir.

6) TebliG eki “Ek/2 Hasta Katilim Payindan Muaf ilaClar Listesi”nin “10.12.Nöropatik aGri” baSlikli maddesinin 10.12.4 alt maddesinde “Alfa lipoik asit (sadece periferik diabetik nöropatide)” hükmü yer almaktadir.
Medula sistemindeki iCD10 kodlari arasinda yalnizca “Nöropatik AGri” bulunduGundan raporlarda bu tani ve buna ait iCD 10 kodu yer alacak, hastalik Periferik Diabetik Nöropati ise bu husus raporda / reCetede aCiklama olarak belirtilecektir.

7) TebliGin, endikasyon diSi ilaC kullanimi ile ilgili “6.1.1.C- ReCetelere yazilabilecek ilaC miktari” baSlikli maddesinin (6) numarali fikrasinda yer alan hükümler doGrultusunda;
-Psikiyatride kullanilan ilaClardan; Endikasyon DiSi ilaC Kullanimi Kilavuzunun “Bölüm iii: Psikiyatri Alaninda Kullanilan ilaClar” baSlikli bölümünde yer alan ilaClar iCin, bu bölümde belirtilen endikasyonlarda endikasyon diSi izin aranmayacaktir.
-SaGlik BakanliGi tarafindan verilen endikasyon diSi onaya dayanilarak ödemesi yapilacak ilaClarda, BakanlikCa verilmiS onayda belirtilen esaslara uyulacak, ilaC iCin TebliGde özel bir koSul olsa dahi BakanlikCa verilmiS onayda belirtilen rapor ve reCeteleme koSullari esas kabul edilecektir.

8) Megestrol asetat; sentetik bir progesteron türevi olup, bu ektin maddeyi iCeren ilaClarin;
SUT’un “6.2.14. Kanser Tedavisinde ilaC Kullanim ilkeleri” baSlikli maddesinin “(2) Kanser tedavisinde kullanilacak hormonlar ve hormon antagonistleri ile maligniteye baGli metastatik olgularda kullanilan yardimci ilaClar, tedavi protokolünü gösterir uzman hekim raporuna dayanilarak 3 aylik dozlarda verilebilir. (TebliGde bu ilaClar iCin ayrica bulunan düzenlemeler saklidir.)” fikrasi kapsaminda reCetelenmesi gerekmektedir.

9) SUT’un “6.2.9.C- Parikalsitol kullanim ilkeleri” baSlikli maddesinde hasta grubu, ilaca baSlama kriterleri ve tedavinin kesilme kriterleri ile reCeteleme ve rapor koSullari belirtilmiS olup, söz konusu madde kapsaminda düzenlenen raporlarin süresi sonunda yeni rapor düzenlenmesinde; reCete ekinde yer alan tetkiklerden tedavinin kesilme kriterlerinin mevcut olup olmadiGina bakilmasi, hastanin bir önceki raporunun bir örneGinin reCete ekinde yer almasi veya tedaviye baSlama tarihi ve baSlama deGerlerinin raporda belirtilmiS olmasi yeterli olacaktir.

10) SUT’un 6.1.1.A maddesinin (3) numarali fikrasinda yer alan “ ReCetelerde, hekimin adi soyadi, kuruluS/kurumun adi, hekimin ana uzmanlik dali veya var ise yan uzmanlik dali, asistanlar iCin ihtisas yaptiGi uzmanlik dali ve hekimin diploma numarasi veya SaGlik BakanliGinca verilen doktor diploma tescil numarasi bilgileri ve hekimin islak imzasi mutlaka yer alacaktir. Ayrica reCetelerde hasta adi soyadi, T.C.kimlik numarasi veya Kurum sicil/ tahsis numarasi, reCete tanzim tarihi, MEDULA takip numarasi veya protokol numarasi yer alacaktir. imza diSindaki bilgiler, el yazisi ile yazilabileceGi gibi kaSe veya bilgisayar ortaminda veya hastane otomasyon sistemleri tarafindan basilan etiketin/barkodun yapiStirilmasi Seklinde olabilir. Bu reCetelerde, kurum baShekiminin onayi ve mühür aranmayacaktir.” hükmünde yer alan etiket/barkod bilgilerinde ismi geCen hekim ile reCeteyi düzenleyen hekimin ayni olmasi gerekmektedir.

01.10.2010 tarihinden itibaren etiket/barkod bilgilerinde ismi yer alan hekim ile reCeteyi düzenleyen ve islak imzasiyla kaSesi bulunan hekimin farkli olmasi halinde bu reCeteler Kurum tarafindan karSilanmayacaktir.

11)Elektronik reCete Ciktilarina sonradan ilaC ilavesi, deGiSiklik ve düzeltme yapilmasi gibi tüm iSlemler, yine bilgisayar ortaminda yapilacaktir.


SaGlik Uygulama TebliGi Hakkinda Duyuru (3) metni iCin tiklayiniz