Değerli Meslektaşımız,
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından iletilen Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 18.07.2018 tarih ve 19172770-000-E.133462 sayılı yazısı ektedir.
Yazıda ilgili mevzuat hükümleri dikkate alındığında;
1- Eczacılık fakültesi mezunu olup, okuma hakkını 01.01.2013 tarihinden sonra elde eden eczacılar serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdürlük yapmak istedikleri takdirde 1 (bir) yıl süreli yardımcı eczacılık görevlerini tamamlamış olmalıdırlar.
2- Aşağıda belirtilen hizmet yerlerinde geçirilen süreler yardımcı eczacılık için öngörülen 1 (bir) yıllık sürenin hesaplanmasında dikkate alınacaktır;
-Serbest eczanelerde mesul müdür sorumluluğunda yardımcı eczacı ünvanıyla,
-Serbest eczanelerde ikinci eczacı ünvanıyla,
-Kamuya veya özel sektöre ait hastane eczanelerinde eczacı ünvanıyla,
-Askerlik vazifesinin ifası esnasında hastane eczanelerinde eczacı ünvanıyla,
3- Yukarıda sayılan yerlerde farklı zamanlarda görev yapılması durumunda, yardımcı eczacılık için öngörülen 1 (bir) yıllık süre hesabında;
-Serbest eczaneler ve özel hastane eczanelerinde çalışılan süreyi gösterir müdürlük kayıtları ve bu görevine ilişkin SGK hizmet dökümünde yer alan hizmet süreleri dikkate alınır. İl sağlık müdürlüğüne bildirim yapılmaksızın eczanede çalışılan süreler, il sağlık müdürlüğünün yapacağı denetimlerde yardımcı eczacının eczanede bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi imkanını ortadan kaldıracağından geçersiz sayılır.
-Kamuya ait hastane eczaneleri ile askerlik hizmetinin yapıldığı hastane eczanelerinde çalışılan süre için ilgili kurumdan alınacak belge ve bu görevine ilişkin SGK hizmet dökümünde yer alan hizmet süreleri dikkate alınır.
-İl sağlık müdürlüğü tarafından yapılan serbest eczane ve hastane eczanesi denetimlerinde veya bölge eczacı odası tarafından gerçekleştirilen serbest eczane denetimlerinde yardımcı eczacının/yardımcı eczacılığını tamamlamamış eczacının eczanede mazeretsiz 3 (üç) kez bulunmadığının tespiti halinde üçüncü tespit tarihine kadar geçen süreler çalışma süresi hesaplamasına dahil edilmez.
4- Yardımcı eczacılığını serbest eczanelerde yapmak isteyen eczacılar, il sağlık müdürlüğüne başvurularında diploma yerine mezuniyet belgesi ibraz edebilirler.
5- Yardımcı eczacılık yapmak üzere ilgili il sağlık müdürlüğüne eksiksiz başvuru yapan eczacıların talepleri kayıt altına alınır. Kurum tarafından gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra il sağlık müdürlüklerinin kullanımına açılacak olan elektronik sisteme söz konusu kayıtlar işlenir. Yardımcı eczacılık süresini tamamlayan kişilere bu sistemden alınan çıktı eke konulmak suretiyle, yardımcı eczacılığını tamamladığına dair resmi yazı verilir.
6- Yardımcı eczacılar; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’in 14’üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince eczane sahip ve mesul müdürünün 15 (on beş) güne kadar eczanesinden ayrılışlarında ifa edebilecekleri eczaneye nezaret görevini, diplomalarını müdürlüğe ibraz etmeden gerçekleştiremezler.
7- İkinci eczacı olarak çalıştırılan eczacıların çalıştığı süreler yardımcı eczacılık yapılması için gerekli süreden sayılır. İkinci eczacıların 6197 sayılı Kanun’un 1’inci ve 2’nci maddeleri hükümleri gereğince görevlerini ifa edebilecekleri göz önünde bulundurulduğunda; diploma ibraz etmeksizin kendilerine “ikinci eczacı belgesi” düzenlenemez. Yardımcı eczacılık süresini tamamlamamış ve ikinci eczacı olarak çalıştırılmak istenen eczacılara diploma ibraz etmeleri durumunda ikinci eczacı belgesi düzenlenir.
8- Kamu veya özel sektöre ait hastane eczanelerinde eczacı ünvanıyla çalışan eczacılar, 6197 sayılı Kanun’un 1’inci ve 2’nci maddeleri gereğince diploma sahibi olarak eczacılık yapabileceklerinden; yardımcı eczacılık süresini tamamlamamış eczacıların başvurularında diploma istenmesi esastır.
9- Askerlik hizmetini ifa ederken hastane eczanelerinde eczacı ünvanıyla çalıştıkları süreyi belgeleyen eczacıların bu eczanelerde çalıştıkları süreler yardımcı eczacılık için gerekli sürelerden sayılır.
10- 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’in 16’ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi gereğince; yardımcı eczacılığını tamamlaması gereken eczacının yardımcı eczacılık görevini yapacağı eczaneyi kendisinin bulması durumunda (ciro ve reçete kriterine tabi olsun veya olmasın); eczane sahibi tarafından yardımcı eczacı olarak çalışmak isteyen eczacının dilekçesi alınır. Eczane sahibi bu dilekçe ile birlikte ilgili bölge eczacı odasına başvuruyu yapan kişiyi yardımcı eczacı olarak atadığını bildirir. Yardımcı eczacıya ilişkin bilgiler bölge eczacı odası tarafından ilgili il sağlık müdürlüğüne bildirilir. Bu sayede kayıtların söz konusu yardımcı eczacı ve hizmet yaptığı eczaneye ait bilgilerin il sağlık müdürlükleri ve eczacı odaları arasında tam bir eşgüdüm içerisinde tutulması sağlanır.
...
Yardımcı eczacılık yapmak isteyen ve çalışmak istediği eczaneyi kendisi bulan eczacıların;
- T.C. Kimlik Numarası beyanı,
- Diploma’nın/Mezuniyet Belgesi’nin il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti,
- Eczacılık yapmasına mâni mahkumiyetinin bulunmadığına dair yazılı beyanı,
- Mesleki faaliyetlerini içerir özgeçmiş, mesleğini yapmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu ile mesleğini yapmayı engelleyecek derecede iki gözünün görmekten mahrum olmadığına dair uzman hekim raporu,
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Eczacının meslekten men cezası bulunup bulunmadığı bilgisinin yer aldığı eczacı odası kayıt belgesi,
- Eczane sahip ve mesul müdürünün yardımcı eczacı tayin dilekçesi,
- Yardımcı eczacının görev ve sorumlulukları kabul ettiğine dair dilekçe,
- Yardımcı eczacı daha önce başka bir işte çalışmışsa o işten ayrıldığını kanıtlayan belge
ile birlikte müdürlüğe başvurmaları halinde herhangi bir belge düzenlemeksizin dosya kayıtlarının oluşturulacağı, kurum tarafından gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra il sağlık müdürlüklerinin kullanımına açılacak elektronik sisteme söz konusu kayıtların işleneceği, yardımcı eczacılık süresini tamamlayan kişilere bu sistemden alınan çıktı eke konulmak suretiyle, yardımcı eczacılığını tamamladığına dair resmi yazı verileceği belirtilmektedir.
Ayrıca yardımcı eczacılık sisteminin uygulanmasına dair usul ve esasların belirlenmesi çalışmalarının tamamlanmasının ardından söz konusu usul ve esasların yayımlanacağı bilgisi verilmiştir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
17. Bölge
Zonguldak Eczacı Odası
Yönetim Kurulu