KASIM: D Vitamini Farkındalık Ayı

D VİTAMİNİ

D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli bir vitamindir. Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.

D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Vücuda besinler yoluyla Provitamin - D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle deride D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

D vitamini, hem güneş ışınlarından hem de vitamin takviyesiyle elde edilebilir.

Güneş koruyucu kullanmadan güneşlenmek D vitamini seviyesi için bir çözümdür. Yazın 15- 20 dakika, kışın her fırsatta güneşten faydalanmak gerekir.

Günlük ihtiyaç: 200 - 400 ünitedir. 50 yaş üzeri bu rakam 400 ve 70 yaş üstünde 600 üzerine çıkar.

D vitamininin önemli kaynakları;Tereyağ, süt, yulaf, tatlı patates, yumurta, sıvı yağlar, karaciğer, özellikle yağlı deniz balıklarından somon, sardalya, ve ton balığıdır. Bitkilerden en çok mantar, maydanoz, ısırgan otu, yoncada bulunur. .

D VİTAMİNİNİN GÖREVLERİ:

- Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini(osteoprozu)önler. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Çocuklarda D Vitamini ihtiyacı bu yüzden fazladır.

- Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olur. Devamlı yorgunluk ve vücudunda yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka kanda D Vitamini düzeyine baktırmalıdır

- Pankreas bezinden insülin salgılanmasında düzenleyicidir.(diyabet hastaları için çok önemli)

- D Vitamini bazı kanserlerin (meme, prostat, kolon rektum kanseri) otoimmun hastalıkların, kalp hastalıkları ve diyabetin gelişimini önler.

- Depresyondan korur.

- Damarlarda kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler.

Eksikliğinde çocukluk çağında raşitizm, yetişkin dönemde osteoporoz riski artar. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi (şeker düşmesi) daha sık görülür. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. Eksikliğinde meme, rahim, barsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur.

ÖZELLİKLE D VİTAMİNİ TAKVİYESİ ALMASI GEREKENLER

- 50 yaş üzeri kişiler,

- Sürekli kemik ve kas ağrısı şikayeti olanlar,

- Güneş görmeyenler(ofis çalışanları gibi),

- Bağırsaklardan yağ emilimi bozuk hastalar,

- Karaciğer hastalığı olanlar,

- Mide ameliyatı olanlar,

- Osteoporozlu hastalar (kemik erimesi olanlar)

Sonuç olarak D vitamini eksikliği özellikle güneşin gözükmediği kış aylarında şiddetlenir ve dikkat etmek gerekir. D vitamini seviyemizi korumak yukarıda bahsettiğimiz durumlardan dolayı önem arz eder. D Vitamini yönünden zengin besinlerle beslenmek ve mümkün olduğu kadar güneşe çıkmak gerekir. Kış aylarında D vitamini seviyesi kontrol ettirilerek buna göre önlemler alınmalıdır.

17. Bölge

Zonguldak Eczacı Odası

Basın ve Yayın Komisyonu

Ek: Yazdırılabilir Versiyon