Türk Eczacıları Birliği Lisansüstü Karşılıklı Burs Yönergesi


TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
LİSANSÜSTÜ KARŞILIKLI BURS YÖNERGESİ

1Amaç ve kapsam: Bu yönerge, Türk Eczacıları Birliği tarafından eczacılık fakültesi mezunlarının ülkemizin belirli alanlardaki eczacı insan gücü ihtiyacını karşılamak üzere yurtdışında burslu olarak lisans üstü eğitimi yapmasını düzenlemektir.

2-Tanımlar:
a)Burs veren: Türk Eczacıları Birliğini
b)Burs alan: Bu yönerge kapsamında burstan faydalanan kişiyi
c)Lisans üstü eğitim: Örgün yüksek lisans ve doktora eğitimini tanımlar.
d)Jüri: Her yıl bu kapsamda burs verilecek alanları ve kişileri seçen, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetinin atayacağı kişilerden oluşan komitedir.

3Genel Koşullar:
3.1. Adaylarda aranan koşullar:
a)Eczacılık Fakültesi mezunu olmak,
b)Başvuru tarihinde yüksek lisans için 30, doktora için 35 yaşını aşmamış olmak,
c)Jüri tarafından yıllık olarak belirlenen ve ilan edilen programlardan kabul mektubu almış olmak,
d)Yüksek lisansa veya doğrudan doktoraya başvuracak adaylar için toplam mezuniyet ortalamasının (CGPA) 4’lü sistemde 3.00’ten az olmaması,
5) Yüksek lisansını Türkiye’de yapıp doktoraya başvuracak adaylar için toplam mezuniyet ortalamasının (CGPA) 4’lü sistemde 3.50’den az olmaması, 6) Yabancı dil puanının YDS 70 ve üzeri, TOEFL 6.5/8.00 olması.
3.2. Bursun kapsamı:
Burs, gidilen bölgeye / ülkeye göre miktarı TEB tarafından belirlenen aylık ücreti, en az üç ay önceden alınmak şartıyla yılda bir kez gidiş-dönüş uçak biletini kapsamaktadır. Pasaport, vize, harçlar ve diğer resmi işlemlerle ilgili giderler aday tarafından karşılanacaktır. İlgili üniversite harcının ne kadarının ödeneceği Jüri tarafından kararlaştırılacaktır.

3.3. Adaylardan istenen belgeler:
⦁2 adet transkript
⦁2 adet “Aslı gibidir” onaylı diploma örneği
⦁2 adet son altı ayda çekilmiş fotoğraf
⦁Niyet mektubu (2 sayfayı geçmeyecek şekilde)
⦁İlgili programlardan kabul mektubu
⦁İlgili programın müfredatı
⦁Dil puanını gösterir belge
⦁Üniversite yıllık harcının ne kadar olduğuna dair üniversiteden alınmış yazı
3.4. Bursların duyurulması
Yıllık burs alanları, başvuru son tarihi ve diğer özel koşullar Türk Eczacıları Birliği’nin resmi web sitesinden duyurulacaktır.
3.5. Burs alanların seçimi
Tüm belgelerini tamamlamış olan adayların başvuruları, Burs Jürisi tarafından yapılacak mülakatta değerlendirilecektir. Mülakat tarihi Türk Eczacıları Birliği resmi web sitesinde ilan edilecektir.
3.7. Burs alanın yükümlülükleri
1Yüksek lisans bursiyerleri azami 3, doktora bursiyerleri azami 7 yıl içinde programlarını tamamlamak zorundadır. Programı tamamlayamayan öğrencilerin bursu kesilir ve kendisine ödenen ücret ve diğer tüm harçların ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte iadesi alınır.
2Programı tamamlayan bursiyer öncelikle Türk Eczacıları Birliği’nin personel ihtiyacı açısından değerlendirilecektir. İhtiyaç duyulan bursiyerler burs karşılığı olarak ve ücretli biçimde, en az burs alınan süre kadar istihdam edilecektir. Bursiyer, mezun olduktan sonra üç ay içinde gösterilen yerde (Ankara) göreve başlamak durumundadır. İhtiyaç duyulduğu halde Türk Eczacıları Birliği’nde çalışmayı kabul etmeyen bursiyer için yapılan tüm harcamaların iadesi alınır. Süre bitiminden önce işten ayrılan bursiyere kalan süre için yapılan tüm harcamaların ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte iadesi alınır.
Şu kadar ki;
3-Bursiyer, Türk Eczacıları Birliği’nin personel ihtiyacı açısından değerlendirilip uygun bulunduğu halde, göreve başlama süresi içinde (3 ay) kendisi Türkiye sınırları içinde alanıyla ilgili başka bir iş bulursa, bu süreyi bu işyerinde geçirmeyi talep edebilir. Bu durumda bursiyer, Merkez Heyeti’nin uygun görüşünü alarak diğer işyerinde çalışabilir. Ancak çalışma yükümlülüğü süresince her işyeri değişikliğinde bu onayı almak zorundadır.
4-TEB’de burs karşılığı ya da herhangi bir işte çalışmıyor ise tam zamanlı çalışan ya da uygunluk belgesi ile başka bir işte çalışan değilse, her koşulda bursiyer, Türk Eczacıları Birliği’nin kendisine verdiği çeşitli proje, araştırma, eğitim vb. görevlerde eğitimini tamamladığı sürenin iki katı dönemde en az 2160 saat hizmet vermek durumundadır. Aksi takdirde verilen yapılan harcamalar yasal faiziyle birlikte ödemek zorundadır.
5-Bu koşulları yerine getirmeyen bursiyer, Türkiye’ye dönüş tarihinden itibaren en geç bir buçuk yıl içerisinde kendisine verilen burs ve diğer ücretleri ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte, en geç bir yıl içerisinde ilk taksiti ödemek koşuluyla en fazla altı taksit halinde ödemeyi kabul ve taahhüt etmiş sayılır.
4.Burs verenin yükümlülükleri
1.Burs veren, burs alana yapılacak ödemeleri saptamak ve mücbir sebep halleri sayılamayacak durumlarda tam olarak taahhüt ettiği şekilde ödemekle yükümlüdür.
2.Burs veren, taahhüt ettiği aylık ödeme miktarını iki ay arka arkaya yahut bir yıl içinde üç kere ödemezse, burs alanın burs verene karşı yükümlülükleri ortadan kalkmış sayılır.
5.Çeşitli ve son hükümler
Bu yönetmelik ile düzenlenmemiş konularda Yüksek Öğretim Kurumu tarafından kullanılan benzer burs yönetmelikleri hükümleri esas alınıp geçerli sayılacaktır.
Burs alanla bu yönergeye bağlı sözleşmelerde uyuşmazlıkların çözümünde Türk hukuku geçerli olup, TÜRKİYE/ ANKARA mahkemeleri ve icra müdürlükleri yetkilidir.
6.Yürütme
Bu Yönerge hükümlerini Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti yürütür.