BASiN ACiKLAMASi

Türk Eczacilari BirliGi, Tarim ve Köy iSleri BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilan ve SaGlik BakanliGi tarafindan toplatilan ürünlerle ilgili acilen yasal düzenleme istedi; yetkilileri ve hastalari uyardi!

TARiM VE KÖY iSLERi BAKANLiGiNCA RUHSATLANDiRiLAN üRüNLERiN HALK SAGLiGi üZERiNDE OLUSTURDUGU TEHDiT KONUSUNDA UYARMAYA VE üZüLEREK HAKLi CiKMAYA DEVAM EDiYORUZ

Bugün basinda yer alan haberlere göre, Tarim ve KöyiSleri BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilmiS bitkisel iCerikli beS ürünün (Sir Hunter, Romeo Juliet, Ziroll, Grinex, EFR-X), iCeriGinde SaGlik BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilmasi gereken etken maddeleri ve türevlerini bulundurduGunun tespit edilmesi nedeniyle, SaGlik BakanliGinca piyasadan geri Cekilmesine karar verilmiStir.

BakanliGin geri Cekme karari aldiGi beS ürünle ilgili olarak, Ankara üniversitesi Eczacilik Fakültesi DekanliGi tarafindan yapilan ve BirliGimize sunulan bir CaliSma gereGince, BirliGimizce 04.02.2010 tarihinde SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü’ne, bildirimde bulunulmuStur. BaSvurumuzda, söz konusu ürünlerin gerek kutu, gerek izin baSvuru dosyasinda beyan edilmeyen kimyasal madde veya ilaC etken maddeleri iCermeleri nedeniyle denetimsiz satiSinin halk saGliGi üzerinde bir tehlike oluSturduGu belirtilerek, bu ürünler hakkinda ivedilikle iSlem yapilmasi talep edilmiStir. Bu durum yillardir altini CizdiGimiz bir gerCeGi bir kere daha görünür kilmaktadir. Bazi üreticiler ve ithalatCilar, SaGlik BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilmasi gereken etken maddeyi/maddeleri iCeren ürünleri hakkinda ruhsat baSvurularini, ürün iCeriGinin bitkisel olduGu iddiasi ile, Tarim ve KöyiSleri BakanliGi’na yapmaktadir. Tarim ve KöyiSleri BakanliGi ise, mevzuatina dayali olarak ve teknik yetersizlikler nedeniyle iCerik tespiti yapmadan, beyana dayali ruhsat vermektedir. Bu durum, halk saGliGini gün geCtikCe artan oranda tehdit altinda birakmaktadir.

Unutulmamalidir ki; ister kimyasal ister bitkisel iCerikli olsun her ilaC tedavi edici özelliGinin yaninda doGru kullanilmadiGi takdirde saGliGa zararli olma riskini de taSir. Mevcut fayda ve riski dengelemenin tek yolu ilaC ya da ilaC etkisi gösteren ürünlerin kullaniminin uzmanlarin kontrolünde olmasidir. SaGliGa iliSkin ürünlerin uzmanlari ise hekimler ve eczacilardir. Bu nedenle bu ürünler mutlaka doktor tavsiyesi ile ve eczaci daniSmanliGinda kullanilmalidir. Bunu saGlamanin temel yolu ise ilaC ve ilaC etkisi gösteren ürünlerin konunun uzmani kamu otoritesi tarafindan denetlenmesidir. ilaC ve ilaC benzeri ürünlerin üretiminden tüketimine ve tüketimi sonrasi beklenen ve beklenmeyen etkilerine kadar uzanan süreCte, tek yetkili olmasi gereken kurum SaGlik BakanliGi’dir.

Bugüne kadar bu yanliS uygulamanin ne kadar üzücü sonuClara neden olduGu konusunda bir Cok vaka kamuoyunun gündemine taSinmiStir. Tarim ve KöyiSleri BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilarak denetimsizce kullanilan ürünlerin baSka ne tür saGlik sorunlarina neden olduGunu tam olarak bilemiyoruz. Ancak biz saGlik CaliSanlari bir gerCeGi Cok iyi biliyoruz: saGlik alanindaki denetimsizlik ve yetersiz düzenlemeler Cok aGir sonuClar doGurabilmektedir. SaGlik alaninda yaratilacak boSluGun ya da denetimsizliGin sonucu ya geri dönülemez saGlik sorunlari ya da ölüm olmaktadir. Daha ciddi kayiplar verilmemesi ve telafi edilemeyecek saGlik sorunlarina yenilerinin eklenmemesi iCin; bugüne kadar defalarca yinelediGimiz bir taleple bir kere daha yetkili mercilere sesleniyoruz. Söz konusu ürünlerin ruhsatlandirilma yetkisinin Tarim BakanliGinda kalmasinda israrci olunmasi, bugüne kadar Cok sayida örneGi ile karSilaSilmiS vakalarin ülke gündemine taSinmasi ile sonuClanacaktir. Bu nedenle, ister bitkisel ister kimyasal iCerikli olsun ilaC etkin maddeleri iCeren her türlü ürünün SaGlik BakanliGi tarafindan ruhsatlandirilmasi ve bu ürünlerin yalnizca eczanelerden halka ulaStirilmasi konusunda gerekli düzenlemelerin derhal yapilmasi gerektiGini bir kez daha vurguluyoruz ve halkimiza sesleniyoruz;

SaGliGinizla ilgili konularda mutlaka bir hekime baSvurunuz ve gerek hekim tarafindan tavsiye edilen gerekse reCete ile satiSi zorunlu olmayan ilaC ve ürünlerin temini iCin mutlaka tek yetkili ve güvenilir ilaC temin birimi olan eczanelere baSvurunuz ve eczacinizdan daniSmanlik hizmeti aliniz. SaGlik alaninda, basin yayin organlari araciliGiyla, yetkisiz ve bilgisi olmayan kiSilerce verilen ve birCoGu gerCeGi yansitmayan bilgilere itibar etmeyiniz.

SaGliGiniz bizim iCin önemlidir.

TüRK ECZACiLARi BiRLiGi
BASiN BüROSU