iLAC TAKiP SiSTEMi HAKKiNDA üYELERiMiZE BiLGiLENDiRME
ilaC Takip Sistemi; ilacin üretim veya ithalatindan baSlayarak geCtiGi her noktadan alinacak bildirimlerle, her ilaca verilecek bir numara (karekod) ile takibini saGlamak üzere kurulmuS bilgisayarlar, veritabani, bu veri tabanini iSleten bilgisayar yazilimlari ve iletiSim altyapilarini iCeren; SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü tarafindan tasarlanmiS bir sistemdir. ülkemizde ilaC güvenliGini artirmak ve ilaC sahteciliGine karSi durmak amaciyla bu sistemin kurulmasi planlanmiStir.
ilacin, üretildiGi nokta ile son kullaniciya ulaStiGi satiS noktasi arasindaki hareketlerinin güvenlik altina alinmasi amaciyla tasarlanan ve BirliGimiz tarafindan da bu amaCla desteklenen bir sistemdir. Özellikle, eczacilarimizin bilgisi diSinda gerCekleSen ancak Cok ciddi eczaci maGduriyetlerine yol aCan sahte kupür ve buna baGli sözleSme fesihlerinin önüne geCmek iCin BirliGimiz tarafindan deGerlendirmeye alinarak üzerinde titizlikle CaliSilmiStir.
ilaC Takip Sistemi iCin olmasi gereken akiS Semasi, aSaGidaki Sekilde tasarlanmiStir:
ilaC Takip Sistemi ile ilgili olarak sürdürülen CaliSmalar kapsaminda, SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü ve Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkanliGi ile Cok sayida toplanti ve görüSme yapilmiS, BirliGimizin, sistemin hayata geCiriliSi aSamasi ile ilgili görüS ve düSünceleri yetkililere net bir biCimde sunulmuStur.
Konu hakkinda, SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü’ne sunulan 12.06.2009 tarih 5845 sayili yazimiz ile, BirliGimiz tarafindan ilaC Takip Sisteminin desteklenmesi ve sistemin saGlikli bir Sekilde iSlemesinin ön koSullari;
1. Tek Ekran: ReCete giriS ekraninin, hem SGK provizyon sistemine hem de ilaC Takip Sistemine veri aktararak geri bildirim almasini mümkün kilacak Sekilde oluSturulmasi,
2. Takas: Karekodlu ilaClarin eczaneler arasinda takas iSleminin; acil durum, nöbet, reCete gibi Sartlar aranmadan ve fatura kesme gibi eczane pratiGini sikintiya sokacak iSlemlere gerek olmadan mümkün kilinmasi,
3. iade: ilacin depoya iadesinin gün sinirlamasi aranmaksizin ve mevcut iSleyiSe ilave iSlemler getirmeden mümkün olmasi,
4. Depolar: Ecza depolarinin sistem kapsamindan Cikarilmamasi,
5. TEBEOS: Karekod sistemine uyumlu eczane iSletim sisteminin (TEBEOS) Türk Eczacilari BirliGi tarafindan tüm eczanelere ücretsiz olarak daGitiminin tamamlanmiS olmasi,
6. Verilerin Korunmasi: iTS bilgilerinin sadece SaGlik BakanliGi tarafindan ve ilaC takibi amaciyla kullanilmasi, mali verilerin gizliliGi noktasinda tam güvenliGin saGlanmasi ve hasta mahremiyetinin yasal koruma altina alinmasi,
7. Stok Düzeltme Hakki: SüreC iCerisinde, eczacinin inisiyatifi diSinda, fiili stok ile gerCek stok arasinda meydana gelen farklarin giderilmesi iCin, BirliGimizden alinacak görüSler doGrultusunda belirlenecek usuller CerCevesinde stok düzeltme hakkinin saGlanmasi,
Olarak sunulmuStur.
Sistem altyapisinin, uygulama yürütümünde eczaciya ve geri ödeme kurumlarina ek yük getirmeyecek bir Sekilde düzenlenmesi sonrasinda yürürlüGe alinmasinin Cok büyük önem taSidiGi, BirliGimiz tarafindan tüm toplanti ve görüSmelerde vurgulanmiS, bu süreCte, “iTS kapsaminda karekod uygulamasina geCiSe iliSkin Pilot Eczane Uygulamasi Protokolü” tüm taraflarca imzalanarak 01.07.2009 tarihinde yürürlüGe girmiStir.
Anilan protokolde “…Pilot eczaneler diSindaki eczanelerin ve herhangi bir nedenle karekodlu ilaC temin edemeyen pilot eczanelerin reCete karSilama, faturalama ve bunlarin SGK tarafindan geri ödemeleri yürürlükteki mevcut protokollere göre eskisi gibi sürdürülecektir. Pilot uygulama yeterince izlenip, sistemin yeterince sorunsuz iSlediGine taraflarin mutabakati ile kanaat getirildikten sonra pilot uygulama sonlandirilacak, TEB tarafindan BakanliGin ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü’ne 12/06/2009 tarih 36.B.01.005845 sayili yazisi ile (Ek-2) bildirilmiS olan taleplere iliSkin Bakanlik ve TEB’in mutabakatini takiben yürürlükteki protokoller taraflarca revize edilerek tüm eczaneler iCin uygulama baSlatilabilecektir” hükmü yer almaktadir.
Ancak, SaGlik BakanliGi ilaC ve Eczacilik Genel MüdürlüGü tarafindan yayimlanan 31.12.2009 tarih 2009/84 sayili Genelge ve Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkanliGi tarafindan yayimlanan 29.01.2010 tarih 2010/11 sayili Genelge ile, BirliGimiz tarafindan sistemin ülke geneline yayginlaStirilmasi ile ilgili ön koSulumuz olan taleplerimiz yerine getirilmeden ve BirliGimizin hiCbir Sekilde mutabakati olmadan, pilot uygulamanin sonlandirilarak ilaC Takip Sistemi uygulamasina geCiSin gerCekleStirilmek istendiGi görülmektedir.
Uygulamanin, BirliGimizin talepleri yerine getirilmeden ülke genelinde hayata geCirilmesi halinde yaSanacak sikintilar Su Sekilde özetlenebilir:
Öncelikle, ilaC Takip Sistemi Uygulamalari, mevcut haliyle, eczane iSleyiSine ek bir yük getirecek ve ciddi bir zaman diliminin bu uygulamalar iCin ayrilmasi gerekecektir.
• Sosyal Güvenlik Kurumu Provizyon Sistemi’nin MEDULA’ya geCiSi sonrasinda, eczane yazilimindan satiS girilerek yazilimin web servisi ile hem Sosyal Güvenlik Kurumuna hem de ilaC Takip Sistemine bilgi göndermesi planlanmaktadir. Ancak mevcut koSullarda, MEDULA sistemine henüz geCilmemiS olup, satiSlarin Sosyal Güvenlik Kurumu ekranindan girilmesi, satiS tamamlaninca eczane yazilimindan bütün ürünlerin okutulup kaydedilerek uygun zamanda iTS’ye satiS olarak bildirilmesi gerekmektedir. Kurum Provizyon sisteminin günümüz koSullarinda ve mevcut kullanim Sartlarinda dahi rantabl CaliSmadiGi göz önünde bulundurulduGunda, sisteme gelecek ek bildirim yükü ile birlikte provizyon alma süreClerinin uzamasi kaCinilmazdir.• Ayrica, SaGlik BakanliGi ilaC Takip Sisteminden her bir kutu ilaC iCin ayri ayri alinmasi gereken onay da yine reCete onay iSlemlerine eklenecek bir zaman dilimi anlamina gelmektedir. Kurum Provizyon sisteminin ve dolayisiyla Su anda ülkemizde uygulanan reCete onay sisteminin meslektaSlarimiz adina ne denli baGlayici ve kisitlayici olduGu gerCeGinden yola Cikarak: Her iki sistemin, ayri ayri ve bir arada senkronize bir Sekilde CaliSacaGini ve tüm Türkiye genelinde 24.000 eczaneye kesintisiz hizmet verebileceGini varsaymak, bir bütün olarak baSarisizliGin iCine sürüklenmek anlamina gelecektir. Zira sistem, sadece Ankara’da, dokuz pilot eczaneye dahi hizmet verebilecek teknik donanima ve yeterliliGe ulaSamamiStir. Tüm bunlarin yaninda, 15 Ocak 2010 tarihi itibariyle Devlet Memurlarinin da SGK kapsamina girdiGi ve dolayisiyla Provizyon sistemine henüz sonuClari gerCek ortamda denenmemiS ekstra bir iS yükünün daha eklendiGi göz ardi edilmemelidir.
Sistemin Su anki haliyle kullanimi, pratiklikten uzak olmakla beraber ekstra teknik bilgi gerektirmektedir. Eczacilik mesleGi halk saGliGi aCisindan baSli baSina Cok ciddi sorumluluklari olan, bilimsel anlamda sürekli bilgi tazelenmesini gerektiren ve hastalarla birebir iliSki iCinde olunduGundan iletiSim becerileri gerektiren bir meslek dalidir. MeslektaSlarimizin hastalarina saGlik hizmeti verecekleri zamanlarini, hiC sorumluluklari olmadiGi halde bilgisayar programlarini anlamak, yönetmek ya da kullanmak iCin harcamalarini beklemek son derece bilinCsizce bir yaklaSimdir.
Ayrica, ilaC Takip Sistemi, iSleyiSi gereGi, her eczanede bir eczane yazilim programi bulundurulmasini zorunlu kilmaktadir. Günümüzde bu programlar meslektaSlarimizin kendi inisiyatifleri ile ve genellikle stok takibi amaciyla kullanilmaktadir. ilaC Takip Sistemi ile bir yazilim edinilmesi, yahut da var olan yazilimin iTS’ye uyumlu hale getirilmesi zorunlu hale gelecek, bu da ciddi bir yatirim gerektirecektir. BirliGimiz, meslektaSlarimiza bu hizmeti sunabilmek amaciyla TEBEOS ismiyle bir eczane yazilim programi geliStirmiS ve tüm eczacilarimiza ücretsiz daGitilacak bu programla ilgili gerekli tüm teknik altyapi hazirliklarini tamamlamiStir. Ancak BirliGimiz, gerekli geri bildirimlerin alinmasi ve karSilaSilabilecek aksakliklarin önüne geCilebilmesi amaciyla kademeli daGitimi benimsemiStir.
· Uygulamaya Su anda geCilmesi durumunda, TEK EKRAN üzerinden iSlem yapilabilmesi mümkün deGildir. Eczanelerin, ilaC Takip Sistemi iCin SaGlik BakanliGi sistemine iTS Kaydi yapmasi, ardindan, Sosyal Güvenlik Kurumu Provizyon Sistemine reCete giriSi yaparak onay almasi gerekmektedir. BirliGimiz tarafindan hazirlanan TEBEOS eczaciya bu Sekilde iS yükü getirecek bir sistem yerine, ilaC Takip Sistemi Uygulamalarinin TEK EKRAN üzerinden gerCekleStirilmesi iCin gerekli CaliSmalar tamamlanmiS ve Ankara’da 2000 eczaneye TEBEOS cd si gönderilerek uygulama baSlatilmiStir. TEBEOS programinin, ülkemizdeki tüm eczanelere daGitimi iCin, ilaC Takip Sistemi sürecindeki geliSmelere göre uygulama yapilacaktir.
· BirliGimiz, eczacinin inisiyatifi diSinda, fiili stok ile gerCek stok arasinda meydana gelen farklarin giderilmesi iCin, BirliGimizden alinacak görüSler doGrultusunda belirlenecek usuller CerCevesinde stok düzeltme hakkinin saGlanmasini talep etmiStir. Stok Düzeltme Hakki olmadan uygulamaya geCilmesi halinde eczanelerimiz aCisindan Cok büyük mali sikintilar meydana gelebilecektir.
· SaGlik BakanliGi web sitesi üzerinden yapilan duyurular ile, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2010/11 sayili Genelgesi ekinde yer alan tablolarda da görülebileceGi gibi, gelinen noktada, fiyat kupürü – etiket- karekod iCeriGi bakimindan 6 farkli türde ambalaj mevcuttur. Eczaneler tarafindan, bu ambalajlardan hangisinin ne Sekilde karSilanacaGi ve hangilerinin sisteme kaydedilip hangilerinin Kuruma doGrudan fatura edilebileceGi ile ilgili olarak, bir kilavuz yardimi olmaksizin iSlem yapilmasi mümkün deGildir. Bu aSamada, bir eczanede, gerekli altyapi ve hazirliklar tamamlanmadan ve BirliGimizin mutabakati olmaksizin sisteme geCiS yapilmasi halinde, ilaC Takip Sistemi nedeniyle oluSacak iSyükünün tamaminin eczaneler üzerine yüklenmesi kabul edilebilir bir uygulama deGildir.
DiGer yandan, SaGlik BakanliGi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan yayimlanan Genelgeler ile yapilmasi bildirilen bazi uygulamalar, BirliGimiz ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasinda imzalanan “SOSYAL GüVENLiK KURUMU KAPSAMiNDAKi KiSiLERiN TüRK ECZACiLARi BiRLiGi üYESi ECZANELERDEN iLAC TEMiNiNE iLiSKiN PROTOKOL”’ün 3.2.5, 3.2.6, 6.3.4 ve 7.6 Maddelerine aykirilik teSkil etmektedir.ilaC Takip Sistemi uygulamalari, bu hafta BirliGimiz tarafindan, ilgili taraflar ile yapilacak görüSmelerde deGerlendirilerek, uygulamalarin, protokol hükümlerine uygun bir biCimde, eczacilarimizi maGdur etmeyecek ve eczacilarimiz üzerinde iS yükü oluSturmayacak Sekilde sürdürülmesi saGlanacaktir.
Bu amaCla, bugün (02.02.2010) tarihinde, ilaC firmalarini temsil eden dernekler (AiFD, iEiS, TiSD) ve Depocular DerneGi’nin yer aldiGi Sektör Konseyi ile yapilacak görüSmelerde, ilaC Takip Sistemi uygulamalarinin ilaC firmalari ve ecza depolari tarafindan sürdürülen uygulamalari deGerlendirilecek, 03.02.2010 CarSamba günü ise, Türk Eczacilari BirliGi yöneticileri, SaGlik BakanliGi ve Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkanliGi yetkilileri ile bir araya gelecektir.
BirliGimiz tarafindan, ilaC Takip Sistemi ve karekod uygulamalari ile ilgili olarak gerekli mutabakatin saGlandiGina iliSkin duyurunun yapilacaGi tarihe kadar, eczanelerde ilaC karSilanmasinda, ekli tabloya uygun biCimde hareket edilmesi gerekmektedir.Tüm üyelerimize duyulur.
TüRK ECZACiLARi BiRLiGi
Eki: Tablo