Toplum Sağlığı Her Şeyin Üstündedir

Tarım ve Orman Bakanlığı, 69 firmaya ait 136 parti ürüne ilişkin yaptığı denetimlerin sonucunu kamuoyuyla paylaştı. İlgili denetime ilişkin yayınlanan listeye göre birçok üründe taklit ve sahteciliğin yapıldığı; gıda takviyeleri, enerji içecekleri ve bitkisel ürünlerin ilaç etken maddesi (Sildenafil) içerdiği ortaya çıktı.

Türk Eczacıları Birliği olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda, “doğal, bitkisel, organik” gibi kelimelerle algı oyunları yapıldığına dikkat çekmiş, gerekli uyarıları yapmıştık. İlacı zehirden ayıranın doz olduğunu hatırlatıyor, sağlığa ilişkin ürünlerde güven merkezinin eczaneler olduğunu ifade ediyor, ilgili ürünlerde hekim ve eczacının kontrolünün şart olduğunun bir kez daha altını çiziyoruz. Bir yandan da sağlığa ilişkin tüm ürünlerin ruhsatlandırılması ve denetlenmesiyle ilgili yetkili merciinin Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini vurguluyoruz.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenli olarak yaptığı bu denetimleri olumlu bulmakla beraber yapılan denetimlerden sürekli aynı sonuçların çıkması da cezai yaptırımların yeterliliğini sorgulanmasına sebebiyet vermektedir. Sağlıktan değerli bir şey olamaz ve toplumun sağlığı ile oynayanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Dikkat çekmek istediğimiz bir husus daha var. İlgili denetimler yalnızca firmalara yönelik olmamalıdır, ürünlere ilişkin yapılan tanıtım faaliyetleri de titizlikle denetlenmelidir. Söz konusu tanıtımlar denetime tabi tutulmalı, ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. RTÜK’ün insan sağlığı için son derece önemli olan bu konuya daha ayrıntılı biçimde yaklaşması da beklentimizdir. Toplumun sağlığı ve geleceği, medyatiklikten, maddi kazançlardan, sosyal medya popülerliğinden, reklamlardan daha önemlidir. Aksi hallerde davrananlar gerektiği şekilde cezalandırılmalıdır.

Toplum sağlığı ile oynayanlara geçit vermeyeceğimizi ilan ediyor; konuya ilişkin mücadelemizi gerek ilgili Bakanlıklarımız nezdinde gerek hukuk birimimizce sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.