COVID-19 İLE İLGİLİ GÜNCEL HATIRLATMALAR

Basına ve kamuoyuna,

Ülkemiz COVID-19 ile mücadele etmeye topyekûn bir şekilde devam ediyor. 19 Mart 2020 itibariyle 4 vatandaşımız yaşamını yitirirken vaka sayısı da 359’a yükselmiş oldu. Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine baş sağlığı diliyoruz.

Biz eczacılar da bu süreçte canla başla çalışıyor, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu birer sağlık mensubu olarak vatandaşımıza 7/24 kesintisiz bir şekilde ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vermeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda, içinden geçtiğimiz bu olağandışı günlerde halkımızı bilgi kirliliğinden korunmak adına ekstra dikkatli olmaya, doğru bilgi ve güvenilir bilgi için eczacılarımıza danışmaya çağırıyoruz.

Eczacılarımızın enfeksiyon kontrol sürecinin önemli birer paydaşı olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. Eczacılarımızın bu süreçte takip etmesi gereken temel ilkeleri, gerek Birliğimizin internet sayfasında gerek sosyal medyada paylaştık. Sosyal mesafenin son literatürde 2 metre olarak güncellendiğini hatırlatmak isteriz. Eczacılarımızdan bunlar doğrultusunda kendi eczanelerinin fiziki koşullarını da göz önüne alarak bireysel tedbirlerini uygulamaya koymasını ehemmiyetle öneriyoruz.

Yurtdışından İlaç Temin Birimimiz hastalarımızın tedavi süreçlerinin eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Bunun yanı sıra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda eczacılarınızın 2 litre ile kısıtlanmış alkol alımındaki kısıtlama kaldırılmış bulunmakta. Yine, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu eczacıların el antiseptiklerini eczanelerinde hazırlamalarına yönelik tavsiye kararı almıştır. Türk Eczacıları Birliği’nin iştiraki Novagenix, el dezenfeksiyonu için antiseptik üretimi konusunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurusunu tamamlamış durumda. Konunun en kısa sürede çözüme ulaşacağına inanıyor ve Birlik olarak kendi alanımızla ilgili her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz.

Eczacılık Fakültelerimiz uzaktan eğitim ile teorik derslerinin eğitimine devam edeceklerdir, eğitim hiçbir şekilde aksamayacaktır. Uygulama dersleri ve stajlar için de gelişmeler doğrultusunda Eczacılık Fakülteleri Dekanları Konseyi tarafından planlama yapılmaktadır; Türk Eczacıları Birliği olarak eczacılık lisans eğitimlerimizin aksamaması için de gerekli desteği sunacağımızı ifade etmek isteriz.

Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 Rehberi’ne eklenmek üzere, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı tarafından, COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçların olası etkileşimleri, böbrek fonksiyonlarına göre doz ayarlanması, ilaçların ezilebilirliği/bölünebilirliğine yönelik kılavuz hazırlanmıştır. Biz de elimizdeki tüm bilgi ve belgeleri ve üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların konu hakkındaki politikalarını bilim insanlarımızın da desteğiyle Sağlık Bakanlığımız ve ilgili kurumlara aktarmaya devam ediyoruz.

Non-steroidal antiinflamtuvar (NSAİ) ilaçların, COVID-19 riskini artırdığına veya kullanılmasının riskli olduğuna yönelik henüz bilimsel bir kanıt bulunmadığını hatırlatmak istiyoruz. Bu tür ilaçların gereksiz ve bilinçsiz kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade ediyor, gerekli endikasyon nedeniyle bu ilaçları kullanan hastaların hekimlerince tedavi protokolünün değiştirilmedikçe, mevcut tedavilerine aynen devam etmeleri önerildiğini hatırlatıyoruz.

COVID-19 pandemisi süresince ADE inhibitörleri ve ARB grubu ilaçların kullanımına ilişkin bilgi kirliliğine son vermek amacıyla, Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) tarafından yapılan açıklama, Türk Kardiyoloji Derneği tarafından da kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamada bu ilaçları kullanan hastaların hekimlerince tedavi protokolünün değiştirilmedikçe, mevcut tedavilerine aynen devam etmeleri önerildi; hasta tarafından ilaç kullanımı bırakılmaması gerekmektedir.

Türk Eczacıları Birliği olarak Türkiye’deki Bölge Eczacı Odalarımızla istişare içinde süreci yönetiyoruz. Tüm dünyadan örnekleri de göz önüne alarak eylem planlarımızı genişletiyor, hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Bu zorlu süreçte canla başla mesleğini icra eden tüm eczacılarımıza can-ı gönülden teşekkür ediyoruz. Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları olarak eczacılar, tüm sağlık çalışanları ile birlikte COVID-19’a karşı en ön safta mücadeleye devam edeceklerdir.