Plastik Poşet Satışlarının Beyanı Hakkında

Bilindiği üzere kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile01.01.2019tarihinden itibaren plastik poşetlerin satış noktalarında kullanıcıya/tüketiciye ücret karşılığı verilmesi zorunlu tutulmuştur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 09.01.2019 tarihinde yayımladığı açıklama ile, bu tarihten geçerli olmak üzere, düzenleme kapsamında yer alan her bir poşetin satışı ile(eczanelerde sadece ilaç satışlarında kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dâhil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler hariç)tüketiciden en az 25 kuruş talep edilmesi gerektiği, satış noktalarının bu ücret içerisinden 15 kuruşun ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırması gerektiği belirlenmiştir.

Bakanlık tarafından, ‘Geri Kazanım Katılım Payı’nın hesaplanabilmesi için Plastik Poşet Beyanı oluşturulması, beyanların, satışı takip eden ayın en geç 15’ine kadar yapılması gerektiği ve 01.01.2019 tarihinde ücretlendirmeye tabi edilen plastik poşetlerin beyanlarının en geç 15 Şubat 2019’a kadar yapılması gerektiği duyurulmuş olmakla birlikte,22 Şubat 2019 tarihli ve 30694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7166 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 9/8/1983tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Geri Kazanım katılım payı maddesinde değişiklikler yapılarak ve geçici madde eklenerek,ücretlendirmeye tabi olan plastik poşetlerin 2019 yılı Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannamelerinin24.04.2019tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilebileceği ve bu beyanların üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım paylarının 30.04.2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenebileceği düzenlenmiştir.

Kanun değişiklik metni ve değişikliğe ilişkin karşılaştırmalı tablo ekte yer almaktadır.

Tüm meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

Kanun metni için tıklayınız.

Karşılaştırmalı tablo için tıklayınız.

Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesinde İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Yapılacak Beyanlar için Gerekli Bilgiler ve İzlenecek Yol dosyası için tıklayınız.