SGK'NiN SÖZLESMELERiN YÜRÜTÜMÜNÜN DEVAMiNA DAiR DUYURUSU iLE iLGiLi TEB MERKEZ HEYETiNiN ACiKLAMASi

BilindiGi gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkanliGi ile BirliGimiz arasinda 19.01.2009 tarihinde imzalanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamindaki KiSilerin Türk Eczacilari BirliGi üyesi Eczanelerden ilaC Teminine iliSkin Protokol”ün; noter araciliGiyla 16.12.2009 tarihinde yapilan tebligat ile tek tarafli olarak feshedilmesi iSlemi T.C. DaniStay Onuncu Daire’nin 12.01.2009 tarihli karari ile durdurulmuStur.

Bu karar uyarinca, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan, iSleme iliSkin savunma verildikten veya yasal savunma verme süresi geCtikten sonra karar tesis edileceGinden, BirliGimiz ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasinda Su an yürürlükte bulunan Protokol DaniStay’in nihai kararina kadar geCerliGini koruyacaktir. Kurum ile sözleSmeli eczaneler Kurumla imzalamiS olduklari “tip sözleSmeler”e uygun olarak ilaC temin hizmetini vermeyi sürdürecektir.

DiGer yandan, Türk Eczacilari BirliGi tarafindan, 18 Eylül 2009 tarihinde ilaC Fiyat Kararnamesi’nde ve SaGlik Uygulama TebliGi’nde yapilan düzenlemelerden kaynaklanan sorunlar ile eczacilarin mevcut sorunlarina Cözüm iCeren hükümlerin yer aldiGi yeni bir protokol imzalanmasi iCin Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacilari BirliGi arasinda görüSmelerinin sürdürülmesi deGerlendirilmiStir.

Ancak, bugün (15.01.2010) Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkani Sayin M.Emin Zararsiz’in, bazi basin organlarina verdiGi aCiklamalarda, DaniStay Kararinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na tebliGinden sonra 30 gün iCerisinde uygulamaya konulabileceGi ifade edilmiStir. Bu geliSme üzerine, Türk Eczacilari BirliGi Merkez Heyeti, SGK Genel SaGlik Sigortasi Genel Müdürü Sayin Hasan CaGil ile bir toplanti yaparak, Kurum tarafindan konuya aCiklik getirecek bir aCiklama yapilmasinin gerekliliGine dikkat CekmiStir. Genel Müdürlük ile yapilan görüSmede ayrica, Türk Eczacilari BirliGi’nin 14.01.2010 tarihinde gerCekleSen 2. BaSkanlar DaniSma Kurulu Toplantisi’nda alinan kararlar doGrultusunda, BirliGimizin 18 Eylül sürecinden itibaren yaptiGi üC BaSkanlar DaniSma Kurulu Toplantisi’nda ortaklaStirdiGi taleplerini iCeren bir protokolün yapilmasi konusundaki görüSleri aktarilmiStir.

GörüSmenin ardindan, Genel SaGlik Sigortasi Genel MüdürlüGü tarafindan, Kurum’un DaniStay’in yürütmeyi durdurma kararina uygun olarak davranacaGi ve eczacilar ile imzalanmiS bulunan 2009 Yili Eczane Protokolü’nün yürürlüGünün devam ettiGini bildiren bir duyuru hazirlanarak Kurumun web sitesinde yayimlanmiStir.

Türk Eczacilari BirliGi ile Kurum arasinda yukarida bahsedildiGi Sekilde, eczacilarin 4 Aralik sürecinde dile getirilen sorunlarini Cözmeye yönelik hükümleri iCeren bir protokol imzalanmasi talebi ile ilgili ise deGerlendirme yapilacaGi ve önümüzdeki hafta iCerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan bilgi verileceGi ifade edilmiStir.

Türk Eczacilari BirliGi Merkez Heyeti’nin, Sosyal Güvenlik Kurumu ile 11.01.2009 tarihinde yapilan görüSmede Kurum tarafindan bildirilen ve TEB tarafindan kabul edilemeyeceGi ifade edilen, web sitemiz üzerinden yapilan duyurumuzda da aktarilan hususlarla ilgili olarak herhangi bir görüS deGiSikliGi söz konusu deGildir. Ancak, eczacinin mevcut sorunlarina Cözüm olacak bir protokol iCin görüSmelerin bir an önce baSlamasi konusunda bir irademiz ve isteGimiz mevcuttur.

Bugün istanbul Eczaci Odasi tarafindan, Odanin web sitesi üzerinden, hiCbir Sekilde gerCeGi yansitmayan, Su anda en son ihtiyacimiz olan Sekilde bir güven bunalimi yaratmaya yönelik bir duyuru yayimlanarak, gerCek olmayan duyumlara dayali bir bilgilendirme yapilmiStir. BirliGimiz tarafindan, bu duyuruda belirtildiGi Sekilde, “dayatmalari kabul edecek” bir Sartnameye imza atilmasi söz konusu bile olamaz.

BirliGimiz, eczacilari 4 Aralik sürecine götüren sorunlarin devam ettiGinin altini Cizmekte ve bu sorunlari ortadan kaldirmak iCin muhataplari kimse, onlarla görüSmeye devam etmektedir. Bu dönemde temel ihtiyacimiz, eczacilarin birlikte, dayaniSma iCinde mesleGini ve meslek hakkini korumaya devam etmesidir. Eminiz eczaci meslektaSlarimiz da, bu dayaniSmayi bilinCli ya da bilinCsiz olarak ortadan kaldirmaya yönelik iCeriden veya diSaridan gösterilen tepkilere prim vermeyeceklerdir.

Tüm meslektaSlarimiza duyurulur.

TüRK ECZACiLARi BiRLiGi
MERKEZ HEYETi

SGK Duyurusu iCin Tiklayiniz..