İTS Mobil Hakkında

Sayın Meslektaşımız,

İlaçların; sahte olup olmadığı, güncel fiyat, toplatılma ve son kullanma tarihi hakkında bilgi veren ve özellikle ilaçların yan etki bildirimlerinin hızlı ve kolay bir şekilde kuruma bildirilmesine olanak sağlayan İlaç Takip Sistemi Mobil uygulaması konusunda bilgilendirme aşağıdadır.

Bilgilerinize rica ederiz.

17. Bölge
Zonguldak Eczacı Odası

İTS Mobil Hakkında

İlaç Takip Sistemi halk sağlığını korumak amacıyla, Türkiye sınırları içerisine giren her ilacı üretim / ithalat işleminden hastaya ulaşana kadar her aşamada takip eder. Bu sayede sahte, kaçak ya da son kullanım tarihi geçmiş ilaçların hastaya ulaşmasını engeller.

İlaç Takip Sistemi'nde tüm ilaçların kutu bazında takibinin yapılabilmesi için karekod çözümü kullanılmaktadır.

İTS öncesi ilaç kutuları üzerinde bulunan barkodlarla beraber artık karekodların da bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede ilaç kutuları benzersiz bir şekilde kimlik kazanmış ve takibi mümkün hale getirilmiştir.

İlaç Takip Sistemi yaklaşık 4 yıldır tüm paydaşlar tarafından (üretici/ithalatçı, ecza deposu, eczane, hastane, geri ödeme kurumu) etkin bir şekilde kullanılmakta ve güvenli ilacın hastaya ulaşması sağlanmaktadır.

İTS Mobil uygulaması ile birlikte almış olduğunuz ilacı kendiniz sorgulayabilecek ve İTS sistemindeki durumunu görebileceksiniz.

İlacın sistemde bulunamaması durumunda, lütfen uygulamanın yönlendirmelerine uyarak gerekli bilgilendirmeyi yapınız.

Uygulamadan Dönen Cevaplar

Uygulama ile ilaç sorgulatıldığında sistem 4 çeşit cevap gelmektedir:

• İlacınız sistemde kayıtlıdır: İlaçla ilgili bir sıkıntı olmadığı durumlarda dönen sonuçtur.
  • İlacın son kullanma tarihi geçmiştir, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz: İlacın son kullanma tarihi geçtiği durumlarda dönen sonuçtur.
  • İlaç sistemde kayıtlı değildir, lütfen durumu bildiriniz: İlacın sahte olduğu durumlarda dönen sonuçtur. Okutulan ilaç sisteme kayıtlı çıkmadığı durumlarda uygulamada ''bildir'' butonu çıkmaktadır. Kullanıcı isterse bu durumu merkeze bildirebilmektedir.
  • İlaç piyasadan toplatılmıştır ve kullanımı sakıncalıdır, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz: İlaçla ilgili toplatılma kararı alındığı durumlarda dönen sonuçtur.

Kullanma Talimatı

• İlaç kutusunu düz bir zemin üzerine koyunuz ve hareket ettirmeyiniz.
  • Telefonu titretmeden kamerasının karekoda odaklanmasını bekleyiniz.
  • İnternet bağlantınızın olduğundan emin olunuz.
  • İlacı okutamıyorsanız 'elle sorgula' sekmesine tıklayınız.