7 Nisan Dünya Sağlık Günü: Herkes İçin Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın yürürlüğe girdiği tarih olan 7 Nisan, ‘Dünya Sağlık Günü’ olarak kutlanır. Dünya Sağlık Günü çerçevesinde her yıl yeni bir tema belirleyen Dünya Sağlık Örgütü, söz konusu temaya yönelik uluslararası ve bölgesel etkinlikler düzenleyerek konuyla ilgili çalışmalar yürütmektedir.

Bu yıl 70’inci kuruluş yılını kutlayan DSÖ’nün 2018 için belirlediği farkındalık konusu ise ‘Evrensel Sağlık Sigortası’. Dünya üzerinde pek çok kişinin ihtiyacı olan sağlık hizmetlerine ulaşamadığını hatırlatan DSÖ, sağlığın herhangi bir ayrım kabul etmeksizin temel insan hakkı olduğuna vurgu yapıyor ve sağlığa erişim için birlikte çalışılarak pek çok şeyin başarılabileceğinin altını çiziyor. Çalışmalarına ekonomik açıdan dezavantajlı ülkelerdeki çocuk veyaşlıların kesintisiz sağlık hizmetinden faydalanabilmesini amaçlayarak başlayan DSÖ, bu doğrultuda fon sağlama çalışmalarını sürdürüyor.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı olduğunu söyleyen 25. Maddesi ve Anayasamızınherkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu söyleyen 56. Maddesi bağlamında sağlığa erişim hakkının temel bir hak olduğunu hatırlatıyor; ilgili politikaların geliştirilmesi noktasında sağlık otoritesiyle ve diğer paydaşlarımızla iş birliğine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.

Birlikte, dayanışma içinde, paylaşarak ve yardımlaşarak dün olduğu gibi bugün de pek çok şeyi başarmak mümkün. Yaşamın ve yaşatmanın değerini bilen bir sağlık meslek örgütü olarak; herkesin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanabildiği, hiç kimsenin içerisinde bulunduğu şartların yetersizliğinden dolayı zarar görmediği bir dünya hayaliyle Dünya Sağlık Günü’nü kutluyoruz.

MERKEZ HEYETİ