Liderlik ve Siyaset Akademisi 1-2 Şubat Tarihlerinde Ankara’da Gerçekleştirildi

Liderlik ve Siyaset Akademisi 1-2 Şubat Tarihlerinde Ankara’da Gerçekleştirildi

Türk Eczacıları Birliği’nin düzenlediği Liderlik ve Siyaset Akademisi, 1 – 2 Şubat tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. İki gün süren etkinliğe Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı, TEB Eczacılık Akademisi Üyeleri ve Bölge Eczacı Odalarının Başkanları ve Yöneticileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, eğitimlerde hem güncel siyaset hem etik konularının ele alınacağını söyledi ve kimi becerileri geliştirmek amacıyla seminerler düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti.

2 Şubat’ın Türk Eczacıları Birliği’nin 62’nci kuruluş yıl dönümü olduğunu belirten Çolak, büyük bir aile olduklarını söyledi ve meslek dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Akademi eğitimleri, İş Bankası yöneticilerinden Can İşözen’in “Portföy Yönetimi” sunumuyla başladı. Ardından Yücel Onat’ın “Yönetim Yetkinliğinin Geliştirilmesi” semineriyle devam etti.

Klinik Psikolog Serkan Kahyaoğlu’nun verdiği eğitim “Ayrımcılık” konusunu işledi. Gamze Baytöre’nin “Tek Bir Ses Olmak İçin Farklı Seslerle Çalışmak” başlıklı sunumunda ekip çalışmasının önemine değinildi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Yunus Emre, “Türkiye’de ve Ortadoğu’da Siyasal Gelişmeler” başlıklı seminer verdi. Suna Okur’un verdiği eğitim “Kurumsal İletişim Yönetimi, Hitabet ve Etkili Sunum Becerileri” üzerine oldu.

Moderatörlüğünü Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’ın yaptığı “Türkiye’de İlaç Politikaları” başlıklı panele; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol, IQVIA Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız ve Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Çalışkan konuşmacı olarak katıldı.

Çolak, ülkemizde sağlığa ve ilaca ayrılan payın her yıl arttığını ancak bu artışın OECD ülkeleriyle kıyaslandığında yeterli olmadığını söyleyerek sözlerine başladı. Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında belirli periyotlarla ilaç alım protokolleri ve protokol revizyonları yapıldığını belirten Çolak, 2018’in de bu görüşmelerin yapılacağı yıllardan birisi olduğunu söyledi. Çolak, söz konusu protokolde eczacıyı ekonomik olarak rahatlatacak düzenlemelerin yaşama geçirilmesini istediklerini belirtti.

İlaç fiyatlarındaki kur düzenlemelerin, ilaç yokluğu şikâyetlerini artırdığını ifade eden Çolak, her sene benzer bir manzara yaşanmaması adına tarafların ortak zeminde çözüm bulması gerektiğine vurgu yaptı. Sorunun sebeplerinden birisinin de kur ayarlamasının yılda bir yapılması olduğunu söyleyen Çolak, bu düzenlemenin yıl içerisine yayılması ve belirli periyotlarla fiyatlara yansıtılmasını doğru bulduklarını ifade etti.

Reçetesiz ilaç konusuna değinen Çolak, TİTCK’nın konuya ilişkin düzenlemeyi geri çekmesine ilişkin teşekkürlerini iletti. Sağlık sisteminin, eczanelerin ve sağlık okuryazarlığı düşük olan toplumun reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesine hazır olmadığını ifade eden Çolak, reçetesiz ilaçların beraberinde ilaçta reklamı, ilaçta fiyat artışını ve ilacın eczane dışına çıkmasını getireceğinden endişe duyduklarını söyledi.

Çolak’ın ardından söz alan IQVIA Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, dünyada ve Türkiye’de ilaç sektörünün gidişatına ilişkin bilgiler paylaştı. Dünya ilaç sektörünün 2021 yılına kadar %3 ile %6 arasında büyüme kaydetmesinin beklendiğini söyleyen Akyıldız, Türkiye’de beklenen büyümenin ile arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz; TİTCK’nın temel misyonunun etkili, kaliteli, güvenilir ürünü toplumla buluşturmak olduğunu ve bu misyon çerçevesinde çalışmalarını yürüttüklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürü Dr. Mustafa Özderyol; kurum olarak nüfusun %98,5’lik bir kısmına hitap ettiklerini; herkesin eşit şartlarda ve standartlarda hizmetlerden yararlandığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Çalışkan; gerek dünya gerek Türkiye’de ilaç politikalarının fiyatlama ve finans çerçevesinde yürütüldüğünü, bununla birlikte sağlıkla ilgili her türlü harcamanın ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında yatırım unsuru olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.