11.01.2010 TARiHiNDE YAPiLAN SGK GÖRÜSMESi iLE iLGiLi BiLGiLENDiRME

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 16 Ocak’tan itibaren sözleSmeli tüm eczaneler iCin ayni anda geCerli olmak üzere 2009 yili ilaC Alim protokolü’nü tek tarafli feshetmesinden sonra, dün akSam (11.01.2010) ilk kez Sosyal Güvenlik Kurumu’nun davetiyle Türk Eczacilari BirliGi Merkez Heyeti BaSkanlik Divani ile Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkani arasinda bir görüSme yapilmiStir.

GörüSmede, BirliGimiz tarafindan öncelikli olarak eczacilarin sorunlarini dikkate alan ve hastalarimizi maGdur etmeyen bir Cözüm iCin iyi niyetli yaklaSimimiz ifade edilmiS, BirliGimizin Cözümün bir parCasi olmak konusundaki hassasiyeti dile getirilmiStir.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu BaSkani Sayin M.Emin Zararsiz, 4 Aralik’ta kamuoyuna iletilen birikmiS sorunlarimiza iliSkin herhangi bir düzenlemenin görüSülmesinin bile mümkün olmadiGini ifade etmiStir. Taraflarin karSilikli müzakere yapacaGi bir protokol süreci yerine, sadece SGK’nin hazirlamiS olduGu Sartnamenin imzalanmasi halinde TEB ile bir anlaSma yapilabileceGi bildirilmiStir. Arkasindan, Protokol imzalanmasi iCin SGK tarafindan olmazsa olmaz diye nitelendirilen Sartlar siralanmiStir: Buna göre;

1.Bundan sonra, hiCbir Sekilde herhangi bir eylemin yapilmayacaGinin imzalanacak sözleSmede yer almasi
2.ilaC Takip Sistemi’ne koSulsuz, Sartsiz ve bir an evvel geCiSin kabul edilmesi
3.Eczanelerin camekan ve vitrinlerindeki görüntü kirliliGinin kaldirilmasi, vitrinde sadece “SGK ile SözleSmeli Eczane” ifadesinin yer almasi, hastalarin güler yüzle karSilanmasi, eczacilar tarafindan halka karSi SGK hakkinda olumsuz sözlerin söylenmesinin engellenmesi
4.Protokolün 3.7 maddesi gereGince kurulan reCete daGitim sistemleri nedeniyle, sistemden yararlanan üyelerden giderleri karSilayacak miktarda Bölge Eczaci Odalarinca alinan hizmet bedelinin alinmamasi
5.Yasamiza aykiri olmasina raGmen, sözleSme karSiliGinda herhangi bir bedel alinmamasi Sart koSulmuStur.

Ayrica, Sayin Kurum BaSkani tarafindan SaGlik Uygulama TebliGinin en kisa sürede yayinlanacaGi belirtilmiS ancak iCerik hakkinda herhangi bir bilgilendirmede bulunulmamiStir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tek tarafli hazirlayarak diGer saGlik hizmet sunuculari ile yaptiGi sözleSmeler ile BirliGimizle baGitlananin Protokol arasindaki en önemli fark, “eczacinin ilaC vermesi ile ilgili iS ve iSlemlere iliSkin SUT’ta deGiSiklik yapilmasi halinde görüS birliGi saGlanir.” hükmünün yer almamasidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun talebi, SaGlik Uygulama TebliGinde yapilacak deGiSikliklerin sözleSmenin önüne geCebilmesini saGlamak ve sözleSmede yapabileceGi tek tarafli deGiSikliklerin zeyilnamelerle eczanelere ulaStirilmasini, yapilan deGiSiklikleri kabul ederek zeyilnameleri imzalayan eczanelerle sözleSmenin devam etmesini, diGerlerinin sözleSmelerinin geCersiz sayilmasini saGlayacak bir hükmün imzalanacak sözleSmede yer almasidir. Oysa, Türk Eczacilari BirliGinin taraf olduGu sözleSmelerde, “7.6. Protokol hükümleri ancak taraflarin mutabakati ile deGiStirilebilir.” hükmü yer almaktadir.

Bu görüSmenin ardindan, ayni gün Merkez Heyetimiz olaGanüstü toplanmiS ve görüSmeyi deGerlendirmiStir.

Merkez Heyetimizin, eczacilarin mevcut sorunlarina Cözüm üretmek bir yana, en temel demokratik haklarini ellerinden almaya CaliSan, Türk Eczacilari BirliGi’ni tamamen iSlevsiz birakan, eczacilarin davraniSlarini bile kontrol altina almak istemeye kadar giden bu “Sartnameyi” imzalamasi mümkün deGildir. Türk Eczacilari BirliGi olarak amacimiz, eczacinin sorunlarini Cözen, uzun ömürlü ve karSilikli mutabakati gerektiren bir protokol yapmaktir.

Eczacilarla tek tek sözleSme imzalayamayacaGini anlayan SGK, bu sefer TEB ile sözleSme imzalamiS gibi görünerek, sözleSmeye koymayi planladiGi sinirsiz yetkilerle TEB’i devreden Cikartmaya, zeyilnamelerle deGiSiklikler yapmak suretiyle eczaciyi korumasiz birakmaya CaliSmaktadir. Bizlerin ne bu anlayiSa teslim olmasi ve ne de eczacilarimizi teslim etmesi beklenemez.

Gelinen noktada, Türk Eczacilari BirliGi, halen taraflarin üzerinde uzlaSacaGi, eczacinin sorunlarini Cözmeye yönelen bir Protokol imzalamak isteGinde ve iradesindedir. Yarin (13.01.2010) Sayin CumhurbaSkanimiz Abdullah Gül, Heyetimizi kabul edecek olup, sorunlarimiz kendilerine arz edilecektir. Ancak, önümüzdeki iki gün iCerisinde, bir Sartname deGil, gerCek bir Protokol imzalanmasi konusunda herhangi bir giriSimde bulunulmadiGi takdirde, 16 Ocak 2010 tarihinden itibaren fiSli/faturali yaSama geCilecektir.

MeslektaSlarimiz “TEB’i ve Eczaci Odalarini devreden Cikartan bir sözleSmeye imza atmayacaklarini” beyan ederek görevlerini yapmiStir. Türk Eczacilari BirliGi de, önümüzdeki süreC konusunda tüm hazirliklarini tamamlamiStir. Eczacilar mesleklerinin ellerinden alinmasi anlamina gelen bu darbeye karSi da dayanikli olduklarini gösterecektir.

BirliGimiz gücümüzdür.

TüRK ECZACiLARi BiRLiGi