BASiN ACiKLAMASi/MEVCUT SORUNLAR CÖZÜLMEDEN, YENi ECZACiLiK FAKÜLTESi ACiLMASiN!

Ankara, 27 Nisan 2010

DeGerli Basin mensuplari,


24 Nisan 2010 tarihinde 27561 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüGe giren kanun deGiSikliGiyle, “Bezm-i Alem Vakif üniversitesi” ismiyle yeni bir eczacilik fakültesi aCilmasi karara baGlanmiStir. Bu fakülteyle birlikte, ülkemizde faaliyet gösteren eczacilik fakültesi sayisi 17’ye CikmiStir. Alinan bu karar, insan saGliGinin korunmasinda ve hastaliklarin iyileStirilmesinde Cok önemli rolü bulunan eczacilik mesleGi mensuplari yetiStirilirken, eGitim-öGretim kalitesinin sürekli olarak iyileStirilmesi ve geliStirilmesi gerekirken, hedeflenenin tam tersine geliSmelere neden olacaktir. Varolan eczacilik fakültelerinin özellikle son dönem aCilanlarinda kadro yetersizliGinden dolayi diGer fakültelerden gelen öGretim görevlileri sayesinde yürütülmektedir.


Her yil 1200’ü aSkin öGrenci bu fakültelerden mezun olmakta ve neredeyse yüzde 80’lik bölümü ise serbest eczane aCmayi tercih etmektedir. ülkemizde her yil 800 civarinda yeni eczane aCilmakta, aCilan bu eczaneler ile ülkedeki eczane sayisi giderek artmaktadir. Türkiye, 2010 yili itibariyle, Avrupa’nin en fazla serbest eczaneye sahip ikinci ülkesi konumundadir. Oysa, bizimle benzer sorunlari Avrupa ülkeleri, hizla aCilan eczane ve yeni eczacilik fakültelerinin uzun vadede saGlik alaninin niteliGini düSüreceGini fark ederek, önlemini almiStir. ÖrneGin, Avrupa’daki en Cok eczaneye sahip ülke olan Almanya, isviCre örneGinde olduGu gibi, tehlikeyi fark ederek, eczacilik fakülte sayisini azaltmiStir. Fransa ve BelCika ise mevcut öGrenci sayisini azaltmiStir. italya, Portekiz, ispanya gibi ülkeler, mezun olur olmaz doGrudan eczane aCilmasina sinirlama getirmiStir.


Bir yandan ilaC harcamasi sinirlamalari ile eczanelerimiz zaten ekonomik olarak Cok ciddi sikinti iCinde iken, bu sinirlama nedeni ile Ocak ayindan bu yana kapanan eczane sayisi 300’e ulaSmiSken, eczacilara baSka bir istihdam alani göstermeden yeni eczacilik fakültesi aCmak, sadece eczacilarin iCinde bulunduGu krizi derinleStirecektir.


Yillardir dile getirdiGimiz gibi, yeni eczacilik fakültesi aCilmamali, varolanlarin kontenjanlari azaltilmali, yeterli öGretim üyesi bulunmayanlar birleStirilmeli, köklü fakülteler ilaC araStirma- geliStirme CaliSmalarina yoGunlaSmalidir. Eczacilik fakültesinden mezun olanlarin kamu, hastane, akademi ve ilaC sanayi alanlarinda da icra etmelerini destekleyecek Sekilde eGitim almalari saGlanmalidir. Eczacilik mesleGi mensuplarinin, iyice daralmiS olan serbest eczacilik alanindan, eczacilik mesleGinin icra edilebileceGi diGer alanlara da yöneltilmesi ve bu alanlarin da eczacilar aCisindan cazip hale getirilmesi; kamuda eczacilara yönelik istihdam yaratilmasi hedeflenmelidir.
Basina ve kamuoyuna saygiyla duyurulur.