BAŞKANDAN (YENİ)

Değerli Meslektaşlarım,

Uzun süredir uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm sürecinde uğradığımız kayıplara bugün yenileri eklenmiş durumda.

Peşpeşe çıkartılan kanun hükmünde kararname ile kamu hastane birlikleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlık Meslekleri Kurulu kuruldu.Reçetesiz ilaçların reklamı serbest bırakıldı. Artık hastaneler ticarethane hastalar da müşteri konumunda. Sağlık Meslekleri Kurulu ile meslek örgütlerimizin etkisizleştirilmesi amaçlanmakta.İlaçta reklamı ise;eczanesinde ilaç kullanımını en ince ayrıntısına kadar anlatmasına rağmen yanlış ilaç kullanımına en çok şahit olan siz meslektaşlarımın yorumuna bırakıyorum.

05/11/2011 tarihinde yine bir SUT değişikliği ve KKİ artışı gerçekleşti.İlaç fiyat kararnamesi ile ilaç fiyatlarında yeni bir indirim yapıldı.Yani rafımızdaki ilaçlar bedelsiz kamulaştırıldı.Cirolarımız ve karlılığımız azaldı.Bu da yetmezmiş gibi bazı ilaç firmaları kamuya verdikleri yüksek iskontoları eczacının sırtından çıkarabilmek adına ticari iskontolarımızı kaldırdılar.

Yayımlanan ilaç fiyat kararnamesinde fiyat indirimlerinden doğan kayıplar için bir düzenleme yapıldı.Ancak kararnamede fiyatı değişen ilaçlardan bahsedilmesine rağmen KKİ artışından oluşan kayıplarımızla ilgili bir açıklama maalesef yok.Tabii bir de firmaların insiyatifine bırakılmış ticari iskontoların kararname ile kalıcı hale getirilmesi çok önemli.

Bildiğiniz gibi son iki haftadır yaşanan bu önemli gelişmelerin ortasında ve gölgesinde bir de TEB seçimli genel kongresi yapıldı.Yeni bir TEB yönetimi oluştu.Oluşan yeni merkez heyeti,eczacı odaları ile birlikte fiyat indirimleri ve KKİ artışından oluşan kayıplarımız için hemen bir çalışma başlatmalı, doğru yöntemler belirlenmeli ve çözüm için birlikte hareket edilmelidir.

Zonguldak Eczacı Odası yönetim kurulu bu konuda üzerine düşen görevi yapacaktır.

Saygılarımla

Aynur Yıldız